• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/izosis
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=-905327477919
  • https://www.twitter.com/@izosisyalitim
  • https://www.instagram.com/izosisyalitim
  • https://www.youtube.com/@izosisyaltmsistemleri7726
  • Yozgat Sorgun Çalıştay'da Konuşmacı Olarak Katıldık - 16/07/2015
  • SORGUN ÇALIŞTAY KONUŞMA METNİ

                Öncelikle böyle bir çalıştayda fiilen sanayici kimliği olan bizlere burada söz hakkı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İsmim Serkan UZUN.İnşaat Yüksek Mühendisiyim. Sorgun Yozgat Karayolu 7.km de bulunan İzosis Yalıtım Sistemlerinin şuan ki emanetçisiyim. 2009 yılında EPS yani strafordan çeşitli dekortif elemanların kesilerek yüzeyinin kaplanmasıyla oluşturduğumuz ürün grubu ile sektöre merhaba dedik. 2.500 m2 kapalı 9.000 m2 açık alanda başladığımız faaliyetlerimizi bugün 6.000 m2 kapalı 39.500 m2 açık alanda devam etmektedir. Ayrıca üretim portföyümüze EPS Hammadde üretimi,EPS Isı yalıtım ürünleri,Toz Yapı Kimyasalları,İnşaat Boya grubu, İç ve Dış cephe EPS ve XPS dekoratif ürün gurubu ile FLOG yani her türlü yüzeye kadife kaplama ile devam ettirmekteyiz. Ayrıca hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz ve 2015 yılı içerisinde sektöre sunacağımız prefabrik yapılar ile prekast cephe ürünlerini de ürün grubumuza ilave etmenin telaşı içerisindeyiz.Ayrıca ORAN Kalkınma Ajansı ile yürüttüğümüz ortak proje ile EPS Enjeksiyon metodu ile Balık kutu ve kasaları,fide viyoleleri,dondurma kutuları ile EPS Arı kovanı vb dekoratif ürünleri üretim hattını da hayırlısıyla yıl sonunda devreye almış olacağız.
    Bugünlere kolay gelmedik. Ama burada büyümemizde katkısı olan ORAN Kalkınma Ajansına da teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Devlet kaynaklarının ve desteklerinin doğru kullanılması ve doğru bir yönetim şekli ile bir  firmanın nasıl büyüyebileceğinin herhalde biz en güzel göstergelerinden biriyiz. Bugüne kadar Yozgat ilinde AR-GE yapıp başarılı olan ve girişimci kimliğimiz ile KOSGEB den üstün başarı plaketi alan bir firmayız. Ayrıca 2013 yılında TEPAV, ALLWORLD NETWORK ile TOBB un ortaklaşa düzenliği Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 şirketi araştırmasında da 45.sırayı alarak Yozgat’tan biz de varız dedik ve Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet YILMAZ’dan İzmir İktisat Kongresinde ödülümüzü aldık. Tabi orada ilginç diyologlar da yaşanmadı değil. Öyle ki Bakanımız ile TOBB başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ısrarlı bir şekilde firmanın Yozgat kökenli olup, olmadığı herhangi büyük bir ilde merkezi olup olmadığını sorularına  bizler merkezimizin ve üretim yerimizin Yozgat olduğu şeklinde cevaplar verdik.
    Şimdi bu çalıştayın da asıl konusu olan neden Yozgat’ta faaliyet içerisinde olduğumuz ve karşılaştığımız sorunlar? Bunun başlıca sebeplerini konuşacak olursak;
    Birincisi İzosis Ltd.Şti. ni kurarken üretip satışını gerçekleştirdiğimiz EPS Straforun pahada ucuz fakat nakliye giderlerinin yüksek olması bizleri bu dezavantajı aşma noktasında düşüncelere sevk etti. Türkiye’ye kuzeyden güneye,batıdan doğuya bir artı çizdiğiniz zaman bu artının orta noktasının Yozgat’a yakın olduğunu görürsünüz.
    Bugün Samsun’dan Mersin’e gidecek birisi en kısa yol olarak mutlaka Yozgat Sorgun sınırları içerisinden geçmek zorundadır. Aynı şey doğudaki iller için de geçerlidir. Bu avantajı kullanarak daha fazla ile daha merkezde bulunarak bu sorunu aşabileceğimizi düşündük.
    Öte yandan diğer faktörlerden birisi ise ucuz fabrika alanı kurulum yeri ile mobilizasyon ve işletme giderlerinin düşük olacağı düşüncesiydi. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir yerde ayrıca işçi problemi de yaşamayacağımızı, üniversite ve ilgili fakültelerin de olmasının bize teknik personel noktasında da yeterli olacağı öngörüsündeydik. Fakat olmadı.
    Neydi olmayan?
    Birincisi fabrika alanını arsa vasfında büyütme noktasında çeşitli sıkıntılar yaşandık. Bunların en büyüğü bürokratik sıkıntıydı. Altıayın sonunda çözülmeyen işimiz ilgili bakanlıklarda maduriyetimizi iletip yardım istediğimiz de anında çözüldü. Bu memleketteki en temel sorunların başında bürokrasinin ağır ve iş bitirme şeklinde ilerlememesi. Tabi burada bütün kurumların zan altında bırakmak da yanlış olur. Öyle ki bizlere yardım etme hususunda samimi ve  candan bir şekilde çalışan arkadaşlarımız ve kurumları da var.
    İkinci en büyük sıkıntımız çalıştıracağımız personel noktasında oldu. Aradığımız vasıfsız elemandı. Ki hala bu eleman arayışımız İŞKUR vasıtasıyla da devam etmektedir. Yozgat ta maalesef bir çalışma kültürü oluşabilmiş değil. İşe başlayıp üç gün sonra keyfekeder işe gelmemeler,sürekli bahaneler ve sonunda hiçbir haber vermeden işten ayrılmalar.
    Üretimde kullandığımız torbalı çimentoyu indirmesi için dışarıdan tedarik ettiğimiz Sorgun da herkesin de bildiği hamalları fabrikaya getirdiğimizde kendilerine fabrikada çalıştırma teklifinde bulunduk. Hem SGK lı bir iş imkanı hem de böylece emeklilikti sahip olacakları. Ama aldığımız cevaplar ilginçti. Bu hamal arkadaşlar bizden adam başı indirme işi karşılığında yaklaşık 50 TL gibi bir ücret almaktalar ve  ayrıca bu işi asgari 6-7 ay boyunca günlük 3 tır indirme işlemi yaparak  günlük 150,00 TL gibi bir rakam aldıklarını ifade etmekteler. İlginç olan kısım ise buradan sonra başlıyor. Konuşmalarına devam ettiklerinde ayrıca devletten kömür yardımı, aşevinden yardım ile sağlık giderleri yardımı aldıklarını yaşlı annelerine maaş aldıklarını ifade ettiler. Sosyal hukuk devletinin yapması gereken başlıca başlıklar bunlar ama bu yardımlardaki ayrım çizgisi net bir şekilde çizilmez ise bizim yaşadığımız eleman eksikliği sürüp gideceğe benziyor.
    Aynı eleman sıkıntısı maalesef nitelikli elemanda da mevcut. Her ne kadar konuşulsa da bu bölgede maalesef üniversite sanayi işbirliği kurulabilmiş değil. İlgili bölümlerdeki hocalar ile yaptığımız görüşmelerde kendilerinden talep ettiğimiz 4.sınıf öğrencilerini, özelikle makine mühendisliği ve elektronik bölümünde bulunan öğrencileri bize yönlendirmeleri ve bu öğrencilerin bitirme ödevleri için bizim de ihtiyacımızda olan basit işlevli makinelerin tasarlanması ve imalata dökülmesi noktasında tüm giderlerinin bizim desteğimiz ile karşılanarak hem onları fiilen iş hayatına hazırlamak hem de somut çıktıları olan bir ödevin yerine getirilmesi noktasında katkımız olacağını ifade ettik.Ama bu da olmadı maalesef.
    Ne ilginçtir ki KOSGEB Çorum İl Müdürlüğünde başlayıp bitirdiğimiz ve üstün başarı ödülü aldığımız AR-Ge projesinin devamı olan Endüstriyel Gelişim Projesinin  Yozgat İl Müdürlüğünün açılması ile projemizin kabulü ve 12 aylık bir projenin 6.ayında destek kapsamında yeni teknolojik bakımdan daha üstün makinelerinin alınması için yaptığımız proje revizyon talebimiz için kurulan kurulda bulunan üniversiteden hocalar tarafından, bizler projemizde revizyon beklerken, projemiz iptal edildi. Burada söylemeye çalıştığım bakış açısıdır. Kuruldaki hocalara neden iptal ettiniz sorularının cevabı projeyi devam ettirebilecek kapasite olmadığımız öngörüsüydü. Burada ilginç olan aynı kurumun bir müdürlüğü ödül veriyor diğeri projeyi iptal ediyor ve ne yazık ki bu Yozgat’ta Yozgatlı bir sanayiciye oluyor.
    Bizler İzosis Yalıtım olarak kazandığımız her kuruşu tekrar yatırıma döndürüyoruz ve bunu burada bu memlekette yapıyoruz. Yurtdışında çıktığımızda kartvizitimizde Yozgat yazmasının ve Yozgat’ın nerede olduğunu açıklamamızın dakikalar sürdüğü bir ortamda ısrarla merkezimizi herhangi bir yere taşımadan burada faaliyet gösteriyoruz. Yurtdışında görüştüğümüz insanları maalesef Sorgun’a getirtemiyoruz. Nedeni karayolu yolculuğuna bu insanların sıcak bakmamaları. Dolayısıyla bizler biran önce yapılması planlanan havalimanının yapılıp bizlere kazandırılmasını istiyoruz.
    Buradaki sıkıntıları aslında bir anektot güzel anlatıyor. Rahmetli Sakıp Sabancı’ya zamanında devlet büyükleri Doğu da yatırım yapması noktasında ikna çabaları sarf ederken, kendilerine fabrika yeri,altyapı karşılığında bir bedel alınmayacağı ayrıca vergisel anlamda da yardımcı olunacağı vaatlerinde bulunulunca rahmetli diyor ki,
    “Ben sizden bedelsiz herhangi bir şey istemiyorum.Sadece şu sorularıma cevap verin daha sonra da hemen yatırımımıza başlayalım.
    1.Yapacağımız yatırımın büyüklüğü doğrultusunda karayolu ve demiryolu ulaşımlarındaki ve nakliyeler noktasında kolaylıklar var mı?
    2.  Benim burada çalıştıracağım teknik personelim ile ziyaretçilerimin ulaşımda kullanabileceği bir havalimanınız var mı?
    3.Yine çalıştıracağım teknik personelimizin ailelerini getirmesi durumunda çocuklarını okutabileceği eğitim yeri ve altyapısı var mı? Bu ailelerinin sosyal hayatlarına cevap verebilecek mekanlar var mı?
    4.Çalıştıracağımız vasıfsız elemanları ile nitelikli elemanları yetiştirebilecek altyapı,kurum ya da okul var mı?
    Siz eğer saydığım bu soruların cevaplarını verebiliyor iseniz bizler hemen yatırımın hangi sektör olacağı noktasında fizibilitelere başlayalım.”  der.
    Bugün aslında burada konuşmamız gerekenleri özetleyen metin bu. Biz bu sayılanların ne kadarına sahibiz? Türkiye’nin ortasındayız. Fakat bu bahsedilenlerin hiçbirine sahip değiliz.
    İnşaat sektörüne bakıyoruz. Yozgat’ta yapılan daire sayısına göre nüfusta her yıl yaklaşık %3 büyümemiz gerekirken bizler Van’dan sonra en fazla göç veren ikinci iliz. Garanti Bankasının düzenlediği Anadolu Sohbetlerinin Yozgat ayağında Genel müdür yardımcısı beyefendi  Yozgat’lı dan 15.000.000 TL mevduat topladığını buna karşılık yaklaşık 50.000.000 TL lik bir kredinin verildiğini ifade etti. Ben de kendilerine bu kısmın ne kadarını reel üreticiye ve sanayiciye verdiniz?diye sordum fakat soruma maalesef tatminkar bir cevap alamadım. Durum ortada. Bizler bu memlekette üretmeden, hazır tüketen ve borçlanan bireyler haline geldik. Dışarıdan kaynak aktarıp satış gelirlerini burada değerlendiren biz ve bizim gibi sanayicilere artık bakış açısının değişmesi gerekiyor. Çıkan teşvik yasalarının getirilerini maalesef henüz burada göremedik. Hedeflenen 50.000.000 TL ve üzeri bir yatırımı da henüz bu topraklara çekebilmiş değiliz. 50.000.000 TL ve üzeri bir yatırım için tanınan imtiyazlar mevcutta bulunan bizler gibi daha küçük ölçekli sanayicilere de tanınmalı ve bölgesel bazda bu teşvik yasaları tekrar gözden geçirilmelidir.
    Yozgat ile ilgili de bir an önce öncü sektörler belirlenerek yeni ihtisas organize sanayi alanın tahsisinin yapılması ve  uygulamaya sokulması gerekmektedir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da bu ili taşıyıcı noktanın tarım değil istihdam ve daha çok kaynak yaratan imalat sanayi olduğu bilinmelidir.
    Önümüzdeki yıllarda hızlı tren seferlerine başladığında Yozgat için bunun ciddi bir hizmet mi yoksa hazırlıksız yakalanır isek kayıp mı olacağı da tartışılmalıdır. Öyle ki bugün yaklaşık bir saate inecek olan hızlı tren ile  Ankara yolculuğu, doğru kullanılması taktirde bölgenin sağlık turizmini daha da canlandıracak aynı zamanda kültürel ve doğal güzelliklerinin de ifşa edilerek turizm ayakları oluşturulacaktır. Jeotermal tesisler bu duruma kendilerini hazırlamalı hizmette ve kalitede yetersizlik yaşamamalıdır. Aksi bir durum sahip olduğumuz sağlık turizmini de baltalayabilir. Bir an önce alışveriş sektöründe de gereken tedbirler alınmalı gölgede büyük AVM ler açılmalıdır.  Bunlar yapılmadığında Hızlı tren hizmetinin yönü tam tersine dönerek bölgede bulunan mevcut alışveriş ayağının da Ankara’ya kaymasına neden olabilir.

     

    İzosis Yalıtım Sistemleri Ltd.Şti.

    Serkan UZUN

    Duyuru Arşivi

  • Bayilerimizle 2015 Buluşmamızı Grand Ser Otel de gerçekleştirdik.
  • Yozgat Sorgun Çalıştay'da Konuşmacı Olarak Katıldık
  • TÜRKİYE 100 EN HIZLI BÜYÜYEN 45.ŞİRKET OLDUK



  • Döviz Bilgileri
    AlışSatış
    Dolar32.237032.3662
    Euro34.794534.9339
    Hava Durumu
    REFERANSLAR